Sote- ja maakuntauudistus tarvitaan

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä jätti hallituksensa eroilmoituksen tasavallan presidentille. Sipilä teki ryhdikkään ratkaisun pyytäessään hallitukselleen eron. Hän on korostanut tulos tai ulos – periaatetta.

Soteuudistus jumittui perustuslain näkökulmasta valinnanvapauteen. Aikataulu petti. Ilman valinnanvapautta uudistus olisi saatu maaliin jo aikoja sitten. Uudistus olisi pitänyt vaiheistaa. Tämä oli kuitenkin hallituskumppani Kokoomukselle kynnyskysymys uudistuksen eteenpäinviemiseen. Lisäksi oppositio kävi kovaa viivytystaistelua. Toivon, että tulevalla vaalikaudella asioiden käsittelyn pelisääntöjä uudistetaan ja niistä käydään rakentava keskustelu eduskunnassa. Politiikassa tarvitaan enemmän yhteistyön henkeä ja ratkaisuja.

Kunta- ja maakuntapäättäjänä olen kuitenkin todella harmissani siitä, että uudistusta ei saatu vietyä maaliin tälläkään vaalikaudella. Esimerkiksi Pohjois-Savossa maakunnallinen valmistelu on edennyt maan kärkivauhtia ja kunnat ovat olleet sitoutuneita uudistuksen tekemiseen.

Toivon kuitenkin, että kaikki se työ, jota uudistuksen eteen Pohjois-Savossa ja koko Suomessa on tehty, ei valuisi hukkaan. Olen sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuolto pitää rakentaa tulevalla vaalikaudella kahdeksantoista maakunnan pohjalle. Tämä parantaisi lääkärille pääsyä ja kansanvaltaa koko maassa.

Tavoitteena on oltava, että turvaamme ihmisille yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikkialla maassa ja vahvistamme mm. ennaltaehkäisevää työtä sekä perusterveydenhuoltoa.

On muistettava, että nykyisiin sairaanhoitopiirialueisiin perustuvat maakunnat on jo todettu toteuttamiskelpoisiksi ja perustuslain mukaisiksi. Ongelmaksi nyt muodostui ajan loppuminen eduskuntakäsittelyssä. Tulevan eduskunnan on vietävä uudistusta eteenpäin kotikunta-maakuntamallin pohjalta.

Juha-Pekka Rusanen
Pohjois-Savon liiton maakuntahallituksen jäsen
Kansanedustajaehdokas (kesk.)
Lapinlahti

Kirjoitus julkaistu Savon Sanomat blogi 12.3.2019