Suomalaiseen aluepolitiikkaan tarvitaan uutta ajattelua

SDP:n kansanedustajat Riitta Myller ja Merja Mäkisalo-Ropponen yrittävät luoda mielipidekirjoituksessaan (IS 30.1.2019) sellaisen mielikuvan, että me keskustalaiset vähät välitämme alueista ja ilmastopolitiikasta.

On valitettavaa, että näinkin kokeneet kansanedustajat lähtevät mielikuvapolitikoinnin tielle. Nyt tarvitsemme ratkaisuja, joilla yhdessä taklaamme ilmastonmuutosta ja samalla huolehdimme kotiseutumme elinvoimasta. Tämä onnistuu vain ja ainoastaan yhteistyöllä.

Koko Suomen voimavarat on hyödynnettävä kestävällä tavalla. Meiltä löytyy kaikki ratkaisun avaimet hiilinielujen kasvattamiseen, mutta tämä ei onnistu museoimalla maaseutua ja maakuntia. Kevään eduskuntavaaleissa ratkaistaankin, kuinka luonnonvaroja tulevaisuudessa voidaan hyödyntää. Suomi nousee koko voimallaan.

On muistettava, että Suomessa luonnonvarat ovat tasaisesti maan eri osissa. Siksi koko maassa on oltava toimivammat liikenne- ja viestintäverkot. Valtion nykyiset budjettikehykset eivät riitä kuitenkaan näiden liikenteellisten tavoitteiden saavuttamiseen. Erityisesti rahoitusvaje ja sen seuraukset koskevat alempiasteista tieverkkoa sekä tie- ja ratayhteyksiä.

Itä-Suomen maakunnat ovatkin asettaneet hallitusohjelmatavoitteeksi riittävän rahoituksen perusväylänpitoon, johon on saatava vähintään 300 miljoonan euron pysyvä tasokorotus. Tämä pitää viedä tulevaan hallitusohjelmaan. Lisäksi Itä-Suomen maakunnilla on monia konkreettisia tavoitteita, joita tulee viedä eteenpäin yhdessä ja yhteistyöllä.

Suomalaiseen aluepolitiikkaan tarvitaan uutta ajattelua. Välineet tulee valita alueiden tarpeiden mukaan. On tuettava alueiden menestystä luontaisiin vahvuuksiin nojaten.

Lisäksi Suomen tulee seurata muiden Pohjoismaiden mittavia alueellistamistoimia. Kahden seuraavan vaalikauden aikana myös Suomessa tulee tavoitella 5 000–6 000 julkisen sektorin työpaikan siirtoa pääkaupunkiseudulta maakuntiin. Teknologia mahdollistaa monien työtehtävien tekemisen paikasta riippumatta.

Nyt eduskuntaan tarvitaan kokoavia voimia.

Juha-Pekka Rusanen, Euroopan parlamentin jäsenen kotimaan avustaja, kansanedustajaehdokas (kesk.), Lapinlahti

 

Kirjoitus julkaistu Iisalmen Sanomien mielipidepalstalla 8.2.2019